Είσοδος Επικοινωνία Περιεχόμενα Links Χαιρετισμός

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ 

Ερχόμενοι εις τα ειδυλλιακά Πριγκηπόννησα, βλέπομεν... επιβλητικά τοπία με ιστορικά οικήματα των  πριγκήπων, των κληρικών και των αριστοκρατών του Γένους,.... ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

 

ΣΕΡΡΑΙΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΙΓΚΗΠΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ Δ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ  ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 

Σέρρες  23 Μαρτίου 2015

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ψυχικής ανάτασης, σήμερα, Παρασκευή, 20 Μαρτίου, προσκυνητές από τα Σέρρας και το Νέο Σκοπό, παρακολούθησαν τους χαιρετισμούς στην Υπεραγία Θεοτόκο, (Τέταρτη Στάση), τους οποίους έψαλε με σεμνό και πατριαρχικό τρόπο ο κ. Ιάκωβος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου.....
ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

 


Τη Βασιλόπιττα των ΑΧΕΠΑ
στην Αθήνα ευλόγησε
ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος  

Το απόγευμα της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου 2016, έλαβε χώρα η εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιττας του Τμήματος των A.H.E.P.A. HJ 17 Βάρης Βούλας - Βουλιαγμένης, στο Roof Garden της Ελληνο Αμερικανικής Ένωσης, στο Κολωνάκι. Ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Κωνσταντίνος Βαρσάμης, καλωσόρισε τα μέλη και τις οικογένειές τους, που κατέκλυσαν την φιλόξενη αίθουσα του 8ου ορόφου, με την όμορφη θέα προς τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως.


Κατόπιν κάλεσε τ
ο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβο, να δεχθεί μια τιμητική πλακέτα με το έμβλημα της Οργάνωσης, ως ελάχιστη αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς του προς τo Οικουμενικό Πατριαρχείο και το ποίμνιο των όμορφων νησιών της εκκλησιαστικής Του επαρχίας. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιάκωβος δέχθηκε με συγκίνηση την τιμητική διάκριση του Τμήματός και αφού εξέφρασε την ευαρέσκειά Του για τη σημαντική φιλανθρωπική δράση της Οργάνωσής, κάλεσε τα μέλη του Τμήματός να επισκεφθούν την έδρα της Μητροπόλεώς Του. Αφού ευλόγησε την Βασιλόπιττα έκοψε ένα κομμάτι για την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και ευχήθηκε καλή συνέχεια στις δυναμικές δραστηριότητες του τμήματoς.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Κυβερνήτης
A.H.E.P.A. HELLAS κ. Γεώργιος Πλοκαμάκης, ο πρώην Κυβερνήτης Ελλάδος κ. Ιωάννης Μητρόπουλος, ο πρώην Γερουσιαστής των Η.Π.Α. και Πρόεδρος της Ελληνο Αμερικανικής Ενώσεως κ. Κρις Σπύρου, ο Αντιπρόεδρος Αθλητισμού της Περιφέρειας D 25 και Πρόεδρος του Τμήματος HJ 4 Χαλανδρίου, Πύραρχος κ. Αναστάσιος Σωτήρχος, ο Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης και μέλος του Τμήματος HJ 9 Πειραιώς, Δρ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και μέλος του Τμήματος HJ 4 Χαλανδρίου, Αρχιμανδρίτης π. Αρίσταρχος Γκρέκας, ο Πρόεδρος του Τμήματος της Νεολαίας Son of Pericles κ. Πολύτιμος Γαλιεράκης, ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου της Εθνικής Τραπέζης κ. Δημήτριος Χριστόπουλος και πολλοί άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.
 

Παναγιώτης Ριζόπουλος
 

 

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ 

Με την αρμόζουσα κατανυκτικότητα, ιεροπρέπεια, θρησκευτικό παλμό και ψυχική ανάταση γιορτάστηκε κι εφέτος στην Ι. Μητρόπολη Πριγκηποννήσων το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, του νέου έτους και των Θεοφανείων.

Δεσπόζουσα φυσιογνωμία σε όλα τα εκκλησιαστικά και πολιτιστικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα στην Πρίγκηπο και στην Χάλκη, ήταν ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. κ. Ιάκωβος.

Οι θ. εόρτιες λειτουργίες εψάλησαν ταυτόχρονα στους Ι. Ναούς των ανωτέρω δύο νησιών, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου αντίστοιχα.

Κατά την εορτή των Χριστουγέννων ο Σεβ. κ, Ιάκωβος ιερούργησε στην Πρίγκηπο, συνεπικουρούμενος από τους ιερείς της Μητροπόλεως, πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίο και αιδεσιμολ. πρεσβύτερο π. Δημήτριο, καθώς και τον ιερολ. διάκονο π. Μηνά.

Μεστή βαθιών νοημάτων και ελπιδοφόρων μηνυμάτων προς τους πιστούς ήταν η καθιερωμένη Πατριαρχική Απόδειξις, που συντάχθηκε με την ευκαιρία της επετείου της εορτής από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και αναγνώσθηκε σ όλους τους Ι. Ναούς μας.  Στο εόρτιο γεύμα αγάπης, που επακολούθησε σε παραλιακό κέντρο του νησιού, την τράπεζα του οποίου ευλόγησε ο Σεβ. κ. Ιάκωβος, παρακάθισαν περίπου 100 συνδαιτυμόνες, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές του Δημοτικού μας σχολείου της Πριγκήπου έψαλαν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Κατά την εορτή της κατά Σάρκα Περιτομής του Κυρίου ο Σεβ. κ. Ιάκωβος χοροστάτησε στη θ. λειτουργία που τελέσθηκε στον Ι. Ναό της Πριγκήπου, μετά το πέρας της οποίας εκτελέσθηκε με επιτυχία, στην αίθουσα δεξιώσεων του Μητροπολιτικού μεγάρου, ειδικό γιορταστικό πρόγραμμα με επίκαιρα ποιήματα και τραγούδια, από τους μαθητές του Δημοτικού μας σχολείου, υπό την καθοδήγηση της διδασκάλισσάς τους ελλογιμ. κ. Αγνής Νικολαΐδου και στη συνέχεια κόπηκε η Αγιοβασιλιάτικη πίτα, το τυχερό νόμισμα της οποίας έπεσε στην κ. Ε. Πασά.

Όπως είναι γνωστό, η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων κατά την εορτή των Θεοφανείων γίνεται κάθε χρόνο εκ περιτροπής στα τέσσερα νησιά.  Εφέτος, λοιπόν, σειρά είχε η Χάλκη.  Κατά τη θ. λειτουργία, που τελέσθηκε στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου, ιερούργησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης πλαισιούμενος από τον Ι. Κλήρο της Μητροπόλεώς του και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικόδημο Αναγνωστόπουλο που για 9η συνεχή χρονιά έρχεται επί τούτω από την Αγγλία, εντυπωσιάζοντας πάντα με τα εξαίρετα φωνητικά του προσόντα και το ιεροπρεπές ύφος του. Έψαλε ο καλλίφωνος Πανοσιόλ. Αρχιμ. Π. Σαμουήλ βοηθούμενος από τους ιεροψάλτες της οικείας Μητροπόλεως.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι εκπρόσωποι του Γενικού μας Προξενείου στην Πόλη, άρχοντες οφικιάλιοι της Μ. του Χριστού Εκκλησίας, δημοσιογράφοι από το εξωτερικό, εκπαιδευτικοί, κοινοτικοί παράγοντες και πλήθος πιστών από τα Πριγκηπόννησα και την Πόλη.  Οι τοπικές κρατικές αρχές τίμησαν με την παρουσία τους την Ι. Μητρόπολη Πριγκηποννήσων και γενικά, την ομογένειά μας.

Μετά την Ι. ακολουθία του Μ. Αγιασμού, κλήρος και λαός, υπό την πρωτοστασία του Σεβ. κ. Ιακώβου, κατευθύνθηκαν σε παρακείμενη προβλήτα από όπου, μετά την ανάγνωση της σχετικής ευαγγελικής περικοπής, έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο, από τους έξι νέους που βούτηξαν στα παγωμένα νερά της Προποντίδας, κατάφερε πρώτος ν ανασύρει ο κ. Ε. Νεντίμ, στον οποίο ο Σεβ. κ. Ιάκωβος, κατά το έθος, έδωσε χρυσό σταυρό και αλυσίδα, ενώ σ όλους, ως επιβράβευση της φιλότιμης προσπάθειάς τους, ενεχείρησε αργότερα στον Ι. Ναό κάποιο χρηματικό ποσό.  Οι πανηγυριστές, ακολούθως, επέστρεψαν στον Ι. Ναό για την απόλυση και τη διανομή του αντιδώρου.

Στο εόρτιο γεύμα αγάπης, που παρέθεσε η οικεία εκκλησιαστική επιτροπή σε παραλιακό κέντρο του νησιού, παρακάθισαν περίπου 180 συνδαιτυμόνες, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε και η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας, το τυχερό νόμισμα της οποίας έπεσε στην κ. Κωνσταντίνα Γιώσεφ (που συνοδεύτηκε με χρυσή λίρα, προσφορά της εκκλ. Επιτροπής).  Ο εόρτιος κύκλος του Δωδεκαημέρου έκλεισε με τη θ. λειτουργία, που τελέσθηκε, κατά την εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου, στον φερώνυμο Ι. Ναό στο Φανάρι, μετόχιο της Ι. Αρχιεπισκοπής Σινά. Ο Σεβ. κ. Ιάκωβος ιερούργησε και πάλι συνεπικουρούμενος από τους κληρικούς της Μητροπόλεώς του και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικόδημο. Τους χορούς διηύθυνε ο Άρχων Λαμπαδάριος κ. Α. Παριζιάνος βοηθούμενος από ιεροψάλτες της οικείας Μητροπόλεως.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι μοναχοί της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Κουδουνά (Πριγκήπου), άρχοντες ο οφφικιάλιοι, εκπ/κοί, κοινοτικοί παράγοντες και ικανός αριθμός πιστών και φιλακολούθων.  Μετά το πέρας της θ. λειτουργίας, μαζί με το αντίδωρο, ο Σεβασμιώτατος διένειμε ασημένια δαχτυλίδια της Αγίας Αικατερίνης, ευλογία της Ι. Αρχιεπισκοπής Σινά. 

Δημήτρης Δεμιρτζής
 

 

Η ΧΑΡΜΟΛΥΠΗ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ
ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

        Η ιστορία, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται χωρίς τα παθή- ματα να γίνουν μαθήματα.  Η ανθρωπότητα σήμερα αναβιώ- νει την εποχή του Χριστού.  Οι Γραμματείς και Φαρισαίοι των εθνών, οι λαοπλάνοι και υποκριτές πολιτικοί και οι πλούσιοι σε χρήμα, αλλά φτωχοί σε ανθρωπιά, οι ασυνείδητοι πολεμο- κάπηλοι, ξανασταυρώνουν το Χριστό...

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

 

 

Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ Κ. ΙΑΚΩΒΟN


Τον Σεβασμιώτατο Μητρ
. Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβο τίμησε ο Όμιλος Μουσικοφίλων Βυζαντινό Αναλόγιο Καλαμαριάς σε μία μεγαλειώδη εκδήλωση, που διοργανώθηκε την Κυρ. του Θωμά,..  ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

 

ΕΙΣ  ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ  ΑΙΩΝΙΟΝ 

Πέρασαν ακριβώς 50 χρόνια από την ημέρα της κοιμή σεως (16/4/1965) μιας εξέχουσας εκκλησιαστικής φυ σιογνωμίας, του αειμνήστου Μητροπολίτη Ικονίου κυρού Ιακώβου,

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

 

 

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. κ. ΙΑΚΩΒΟΥ
  
ΣΤΗΝ Ι.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

Σεβασμιώτατε,

Το εξής ποίημα, που γράφτηκε ακριβώς πριν από 10 χρόνια, με την ευκαιρία της ενθρόνισής Σας στην Ι. Μητρ. Πριγκηποννήσων, αλλά δεν δημοσιεύθηκε, απλά Σας απεστάλη ως έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων σε προσωπικό επίπεδο, αποκτά σήμερα επικαιρότητα, γι αυτό κρίνεται σκόπιμο ν απαγγελθεί, εφόσον και το περιεχόμενό του επαληθεύτηκε τόσο για τις αρετές Σας που σ αυτό επισημαίνονται, όσο και για το πλούσιο έργο Σας, που, ευχετικά, προδιαγραφόταν:  ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ                       Δημήτρης  Δεμιρτζής.

Το κείμενο αποτελεί προσφώνηση του γράφοντος κατά τον εορτασμό της επετείου της 10ετούς πνευματικής διακονίας του Σεβ. κ. Ιακώβου στην Ι. Μητρόπολη Πριγκηποννήσων(15/7/2012).


 

Ο  ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ  ΤΗΣ  ΠΟΛΗΣ
ΚAΙ  ΤΩΝ  ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

H παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή της Βασιλίδος των Πόλεων και στα νησιά του Aστακηνού Κόλπου χάνεται στα βάθη της ελληνικής ιστορίας, ανάγεται δε στα χρόνια του πρώτου αποικισμού. Έτσι, όταν τον 4ο  π.Χ. αιώνα ο Αριστοτέλης μνημόνευε τις Χαλκηδονίους νήσους ή Δημονήσους, στα νησιά δεν υπήρχαν ατελείς οικήσεις, αλλά κοινωνική και οικονομική ακμάζουσα και οργανωμένη ζωή, η οποία μνημονεύεται και από άλλους συγγραφείς της μέσης και ύστερης αρχαιότητος, με διάφορες ευκαιρίες και αφορμές, όπως οι Αρτεμίδωρος ο Eφέσιος, Πλίνιος ο πρεσβύτερος, Ησύχιος ο Μιλήσιος, Στέφανος ο Βυζάντιος και Μαρκιανός ο Ηρακλεώτης,... ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 

Εμμανουήλ  Γ. Βαρβούνης

Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου

 

 

Ομιλία του Μητρ. Πριγκηποννήσων Ιακώβου
για τη Ρωμηοσύνη στη Θεσσαλονίκη


Σε ένα πυκνό και εκλεκτό ακροατήριο Ρωμιών από την Πρίγκηπο Κωνσταντινουπόλεως και Θεσσαλονικέων των γραμμάτων, της τέχνης και του επιχειρείν, πραγματοποιήθηκε επιστημονική και καλλιτεχνική Εκδήλωση την Κυριακή 6 Μαΐου σε διακεκριμένη αίθουσα του ξενοδοχείου. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε με θέμα: Πριγκηπόννησα Ορθοδοξία: Παρελθόν, παρόν και μέλλον του Ελληνισμού σε αυτά, επιμείνας στην σημερινή κατάσταση της Μητροπόλεως και του Ποιμνίου του και στην ενημέρωση για τα ανακαινιστικά έργα που έγιναν στους Ι. Ναούς Αγίου Δημητρίου και Παναγίας και στο Επισκοπείο στην Πρίγκηπο, όπως και στους Ι. Ναούς Αγίου Νικολάου στην Χάλκη και Ιωάννου Προδρόμου στην Αντιγόνη.

Η μέριμνά του τώρα είναι η αποκατάσταση του ωραίου νεοκλασικού κτηρίου (1908) Σχολείου της Κοινότητος Πριγκήπου, που υπέστη ζημίες μετά τους τελευταίους σεισμούς και οι 10 μαθητές του είναι πρόσφυγες σε άλλο κτήριο. Εν τω μεταξύ, οι Τοπικές Αρχές ζητούν από την Κοινότητα των Ρωμιών το κτήριο προς ανακαίνισή του για την εγκατάσταση του Δημαρχείου. Το ερώτημα: Θα αφεθεί αυτό να γίνει;


Ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. Ι. Μιχαηλίδης με εμπεριστατωμένη ανακοίνωση αναφέρθηκε στην ιστορία των νησιών των Πριγκηποννήσων στην Προποντίδα και στον πολιτισμό των Ρωμιών σε αυτά μέχρι σήμερα.

Την Εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Εθνικού & Θρησκευτικού Προβληματισμού Θεσσαλονίκης Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθ. Αγγελόπουλος, ο οποίος εισήγαγε το ακροατήριο στον βίο, στην δράση και στο συγγραφικό έργο του Μητροπολίτου, αναγνώσας επίκαιρα κείμενά του από το τελευταία εκδοθέν βιβλίο του Πνευματικαί Επισημάνσεις, Θεσσαλονίκη 2011, εκδ. Το Παλίμψηστον. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα εκτέλεσε η Εκκλησιαστική Χορωδία της Καλαμαριάς με Χοράρχη τον κ. Πετρόπουλο. Ακολούθησε δεξίωση γνωριμίας και συζητήσεως επί επικαίρων ζητημάτων.

 


 

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ  ΑΝΑΨΥΧΗ

Μέ τίς εὐλογίες τοῦ Πατριάρχου μας καί μέ τήν πρωτοβουλία τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων κ. Ἰακώβου ἔγινε καί ἐφέτος τό προσκύνημα στίς πρῶτες Χριστιανικές Ἑστίες.....
                                  
   ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

 

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡ. ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ
ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

 

 

ΙΟΥΛΙΟΣ ΣΤΑ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΑ

Κάθε ἐποχή στά Πριγκηπόννησα ἔχει μία ἰδιαίτερη ὁμορφιά, τό καλοκαίρι ὅμως τά ἐννέα αὐτά νησιά τῆς Προποντίδος ἔχουν ἕνα ξεχωριστό χρῶμα καί μία ἄλλη ζωντάνια.....
                                  
   ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΣ ΠΑΛΜΟΣ
ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση υποδέχθηκε το πνευματικό ποίμνιο τον ποιμενάρχη του, το Σεβ. Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβο, που επέστρεψε από το εξωτερικό, υγιής και ακμαίος όπως πριν, μετα από μια δίμηνη περίπου, περιπέτεια της υγείας του, που ἀρκετά τον ταλαιπώρησε...
                                  
   ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

 

Στις  02/02/2013  προπέμφθηκε  στην  αιωνιότητα, πλήρης ημερών (94 ετών), ο αλήστου μνήμης π. Βασίλειος Καρατζίκος, που διετέλεσε  επί  40 συνεχή έτη  εφημέριος της Κοινότητας Πριγκήπου. ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

 

H ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

Μέσα στην έρημο της απελπισμένης ανθρωπότητας, που συνταράσσεται από πολλά κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα,... ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

 


ΕΤΗCΙΟΝ ΠΡΟCΚΥΝΗΜΑΤέσσερες ὡραῖες μέρες, γεμάτες συγκινήσεις καί ἱερές ἀναμνήσεις ἦτο τό ἐφετεινό Ἱερό Προσκύνημα στίς 7 Ἐκκλησίες τῆς Ἀποκάλυψις μέ τήν εὐκαιρία τῆς 10ης  ἐπετείου τοῦ προσκυνήματος τούτου., ...    ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

*****

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΕΠΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ
19η Νοεμβρίου 2008

Ο αριθμός επτά σε πολλές θρησκείες και δόγματα θεωρείται ιερός. Η Βίβλος αναφέρει ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο σε έξι μέρες και την εβδόμη αναπαύθηκε. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία τα μυστήρια είναι επτά. Στην Καινή Διαθήκη στην Αποκάλυψη του Ιωάννου αναφέρονται μόνο επτά εκκλησίες στην Μ.Ασία, επτά αστέρες, επτά πνεύματα, επτά σάλπιγγες κ.λ.π....

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

OΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ.  ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

Ἀγαπητοί   Ὁμήγυρις

Τά Πριγκηπόννησα, ἤτοι τά ἐννέα ἱστορικά νησιά τοῦ ἀρχιπελάγους τῆς Προποντίδος, συνδεδεμένα μέ τά πρόσωπα καί τά πνευματικά καθιδρύματά των, εἷχον καταλάβει ἀπό τούς πρώτους ἤδη αἰῶνας τοῦ Χριστιανισμοῦ σημαντικήν θέσιν καί σπουδαιότητα ἐν τῇ Μητρί Ἑκκλησίᾳ καί  τῇ Ὁμογενείᾳ τῆς Πόλεως...   ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

OΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ.  ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ
Κατά τήν ἐπίσκεψιν τοῦ Ἱδρύματος
Νίκου καί Μανουέλλας Βαρδινογιάννη

(14η Ἰουνίου 2008) - ENGLISH

Your All Holiness, 

This joyful Vespers service on Prinkipos, which is sanctified by Your visit and participation, is related to two main themes.
First of all, it is related to the understandable and great wish of my humble self and flock to receive Your Holy Patriarchal wishes and blessings at the beginning of the summer period.
.. ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

OΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ.  ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ
Κατά τήν ἐπίσκεψιν τοῦ Ἱδρύματος
Νίκου καί Μανουέλλας Βαρδινογιάννη

(14η Ἰουνίου 2008)

Παναγιώτατε Δέσποτα, 
Ἡ ἑσπερινή αὐτή χαρμόσυνος ἡμέρα τῆς Πριγκήπου, ἡ ὁποία καθηγιάσθη μέ τήν σεπτήν ἐπίσκεψιν καί χοροστασίαν τῆς Ὑμετέρας Θειοτάτης Παναγιότητος, ὀφείλεται εἰς δύο σημαντικούς παράγοντας
...

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

OΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ.  ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ
ΕΙΣ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
(Κυριακή, 29η Ἰουνίου 2008)

Toῦ Εὐαγγελιζομένου τήν διδασκαλίαν τοῦ Θεοῦ Ἀποστόλου Παύλου ἐλάχιστοι συνέκδημοι οἱ ἐκπροσωποῦντες τάς κατά τόπους Ἁγίας Ὀρθοδόξους Ἐκκλησίας, ἀναχθέντες εἰς Βέροιαν εἰς τό ἱερουργῆσαι μέν τήν ἑνότητα τοῦ πνεύματος ἐν τῷ συνδέσμῳ τῆς εἰρήνης μυσταγωγῆσαι δέ καί ἐργάσασθαι ἐπιστημονικῶς τήν ξενοφοβίαν καί τήν φιλαδελφίαν κατά τόν Αὐτόν Ἀπόστολον, ...    ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

OΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ.  ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ
ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑΝ
ΙΔ Παύλεια

Κατόπιν προσκλήσεως ὑμῶν πρός τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν, εὑρίσκομαι κατ αὐτάς τάς ἡμέρας ἐνταῦθα, ὡς ἐκπρόσωπος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχεῖου διά νά μετάσχω ὁμοῦ μετά τῶν λοιπῶν Ἁγίων Ἀρχιερέων καί ἐκπροσώπων εἰς τά ΙΔ Παύλεια τῆς ἐφετεινῆς περιόδου...     ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ κ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΕΠΙ ΤΗι ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΦΕΤΕΙΝΑ ΙΔ ΠΑΥΛΕΙΑ
(26-28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008)

Ἐν χαρᾷ καί συγκινήσει βαθυτάτῃ παρίσταμαι σήμερον ἐν μέσῳ τῆς ἀγάπης Σας ἐν τῇ ἱστορικῇ πόλει τῆς Βεροίας, ἐπί τῇ ἐνάρξει τοῦ Διεθνοῦς τούτου Ἐπιστημονικοῦ Συνεδρίου μέ εἰδικόν θέμα Ξενοφοβία καί Φιλαδελφία κατά τόν Ἀπόστολον Παύλο...    ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΧΑΛΚΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

Ἡ Ἱστορία, λένε, ἐπαναλαμβάνεται. Συμφωνῶ μέ τήν ἄποψη, ἀλλά ἐν μέρει. Καθότι, πᾶσα ἐπανάληψη εἶναι ἐνταυτῷ ἀνάληψη σέ ἄλλο ἐπίπεδο. Μέ ἀποτέλεσμα ἡ ἐπαναλαμβανόμενη Ἱστορία νά εἶναι ἐν πολλοῖς .... ἀνεπανάληπτη!...    ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

OΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ.  ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ κ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΝ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΝΟΥΣΗ


Ἱερολογιώτατε καί ἀγαπητέ π. Στέφανε,

Πιστῶς και ἐντίμως διακονήσας τῷ Κυρίῳ και τῇ Ἐκκλησίᾳ Αὐτοῦ ἀπό τόν πρῶτον βαθμόν τῆς Ἱερωσύνης, ἡμετέρᾳ εἰσηγήσει και εὐλογίᾳ τῆς Μητρός Ἐκκλησίας, προάγεσαι σήμερον εἰς τόν δεύτερον βαθμόν τῆς Ἱερωσύνης, καθιστάμενος λειτουργός τοῦ Ὑψίστου καί εἰσερχόμενος εἰς τό ενδώτερον του καταπετάσματος τοῦ θυσιαστηρίου αὐτοῦ...     ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ
ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ἀνταποκρινόμενος εἰς τιμητικήν πρόσκλησιν ὅπως ἐπισκεφθῶ τήν εὐλογημένην πόλιν σας, τήν πόλιν τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, χαίρω ἰδιαζόντως, διότι προΐσταμαι τῆς ἱερᾶς μυσταγωγίας σήμερον, προσευχόμενος μετά τῆς εὐσεβείας ὑμῶν εἰς τόν πανίερον τοῦτον Ναόν....

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
 
Το έτος 2008 στη Θεσσαλονίκη κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση του βιβλίου με τίτλο: ΤΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ του Σεβ. Μητροπ. Πριγκηποννήσων κ. Ιακώβου....
   ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ


 


 

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Επετειακή εκδήλωση προς τιμήν του
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Πριγκηποννήσων κ. Ιακώβου
με την ευκαιρία συμπληρώσεως 40 ετών ιεροσύνης.

 ΤΑ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΑ

Κιβωτός της Ορθοδοξίας, τόπος με αναγνωρισμένα από τους σουλτάνους προνόμια και κατατρεγμένων και επαναστατών, τα Πριγκηπόνησα πήραν το (ελληνικό) όνομα τους από τη συνήθεια των Βυζαντινών αυτοκρατόρων να εξορίζουν εκεί όσους πρίγκιπες ή πριγκίπισσες ένιωθαν ότι αποτελούν απειλή για την ηγεμονία τους - μάλιστα λέγεται ότι, για να γίνει σκληρότερη η τιμωρία τους, τους περισσότερους τους τύφλωναν, για να μη μπορούν ν' απολαμβάνουν στη διάρκεια της εξορίας τους, την απαράμιλλη ομορφιά των νησιών.


(ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Εκδότης :
Δανάη Δημητρακοπούλου

Υπεύθυνος έκδοσης Κείμενα :
Αχιλλέας Τραγούδας