Είσοδος Επικοινωνία Περιεχόμενα Links Χαιρετισμός

Ο ΣΕΒ. ΣΤO ΙΛΙΟΝ

Εκδήλωση προς τιμήν του Σεβ.  Μητρ. Πριγκηποννήσων κ. Ιακώβου 

Επίσημη πανηγυρική επετειακή εκδήλωση, πρός τιμήν ενός εκ των κορυφαίων Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων κ. Ιακώβου, διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής 31 Μαίου 2009, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου και ο Σύλλογος Αρκάδων Ιλίου Οι Προσέληνοι. Στην εκδήλωση παρέστησαν: o Δήμαρχος Ιλίου κ. Νικόλαος Ζενέτος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ιλίου κ. Φώτιος Μαρκόπουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ο εκπρόσωπος του Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, Αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος, ο τέως Υπουργός κ. Δημήτριος Κωστόπουλος, ο Αντινομάρχης Αθηνών κ. Γεώργιος Κατριβάνος, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών κ. Χάρης Πασβαντίδης, οι Αντιδήμαρχοι και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου, οι Αντιδήμαρχοι Ηραίας Αρκαδίας κ. Χρήστος Γαβράς και κ. Ελένη Θανοπούλου, ο πολιτευτής Αρκαδίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιλίου κ. Δημήτριος Μανιδάκης και αρκετοί Πριγκηπιανοί, μέλη του Συλλόγου Πριγκηπιανών Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Ιλίου, φιλόλογος καθηγητής, κ. Φώτιος Μαρκόπουλος, προσφώνησε το Σεβασμιώτατο, ενώ ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Νικόλαος Ζενέτος, στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο πολυσχιδές ποιμαντικό, κοινωνικό και εθνικό έργο του Σεβασμιωτάτου και του απένειμε τιμητική πλακέττα με το έμβλημα του Δήμου και πάπυρο με Εύφημο Μνεία, με την ευκαιρία της           συμπλήρωσης 40 ετών ιεροσύνης. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων           Ιλίου Οι Προσέληνοι, Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου, κ. Βασίλειος Αλεξόπουλος, στη σύντομη προσφώνηση του, ευχαρίστησε τον τιμώμενο Ιεράρχη για την παρουσία του και του απένειμε την πλακέττα του Συλλόγου.

 Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καί Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων του Οικ. Πατριαρχείου,          Δρ. κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, με το μεστό λόγο του, μετέφερε το ακροατήριο στή Βασιλίδα των Πόλεων, στην επτάλοφο Κωνσταντινούπολη και στα σμαράγδια της Προποντίδος, τα Πριγκηπόννησα. Το θέμα της ομιλίας του  ήταν O Ελληνισμός της Πόλεως και των Πριγκηποννήσων. Ο Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Άρχων Χαρτοφύλαξ          της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Καθηγητής Δρ. κ. Νικόλαος Ξεξάκης, ο οποίος σπούδασε τη θεολογία στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και γνωρίζει από νεανικής ηλικίας τον τιμώμενο Ιεράρχη, ανέπτυξε το θέμα: Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος. 40 χρόνια στη Διακονία της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας. Ο ομιλητής έδωσε στο ακροατήριο πολλά στοιχεία και πληροφορίες, γύρω από τη ζωή και τη δράση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων κ. Ιακώβου.

Μετά τις ομιλίες των δύο καθηγητών, ο χορός των Ιεροψαλτών του εν Αθήναις Συλλ. Μουσικοφίλων Κων//πόλεως, υπό τη Χοραρχία του Άρχοντος τέως Β΄ Δομέστικου της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας, μουσικολογιωτάτου κυρίου Δημοσθένη Παϊκόπουλου, απέδωσε επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους. Η μουσική πανδαισία που χάρισαν στο κατάμεστο από εκλεκτούς προσκεκλημένους δημοτικό θέταρο του Δήμου Ιλίου, έγινε αισθητή από το έντονο και παρατεταμμένο χειροκρότημα.

 Στο δεύτερο μέρος της εκδηλώσεως, έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου, που συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος με τίτλο: 3 Ιστορικοί Ναοί της Πόλης. Γιά το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου, μίλησε πρώτα ο Άρχων Καστρίνσιος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας καί Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού, Δρ. κ. Θεοχάρης Προβατάκης. Δεύτερος ομιλητής, για το παρουσιαζόμενο βιβλίο, ήταν ο συγγραφέας κριτικός κ. Γεώργιος Πετρόπουλος, μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Κατόπιν στο βήμα ανήλθε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος και εκφώνησε την ευχαριστήρια προσλαλιά του, ενώ επέδωσε αναμνηστικά δώρα στις τοπικές αρχές, στους ομιλητές και στους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης. Μετά το πέρας της εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος υπέγραψε δεκάδες αντίτυπα του βιβλίου του, σε όσους επιθυμούσαν να έχουν την ιδιόχειρη αφιέρωση του, στο βιβλίο τους. Ακολούθησε δεξίωση στο 2ο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου Μελίνα Μερκούρη.

Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η εκκλησιαστική εφημερίδα Στύλος Ορθοδοξίας, η κωνσταντινουπολίτικη εφημερίδα Ο Πολίτης, η εφημερίδα Κρητική Ενημέρωση και το επιστημονικό περιοδικό Παριανά.


 

Το πάνελ των ομιλητών της εκδηλώσεως.
Άποψη του ακροατηρίου της εκδηλώσεως.
Ιεροψάλτες,μέλη του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, αποδίδουν επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους, υπό τη χοραρχία του Άρχοντος τ. Β΄ Δομέστικου κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλου.
Ο Σεβασμιώτατος με τον ομιλητή, Καθηγητή κ. Νικόλαο Ξεξάκη
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου, κ. Βασίλειος Αλεξόπουλος επιδίδει στό Σεβασμιώτατο τιμητική πλακέττα
Ο Σεβασμιώτατος με τον ομιλητή, Αναπλ. Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης καί Άρχοντα Προστάτη των Γραμματών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη.
Ο Σεβασμιώτατος με τον ομιλητή, Δρ. κ. Θεοχάρη Προβατάκη, Διευθυντή του Υπουργείου Πολιτισμού και Άρχοντα Καστρίνσιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο Σεβασμιώτατος με τον ομιλητή, κ. Γεώργιο Πετρόπουλο, συγγραφέα - κρίτικο, μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ".
Ο Σεβασμιώτατος με το Διευθυντή της εφημερίδας "Κρητική Ενημέρωση" κ. Βασίλειο Σχίζα, χορηγό επικοινωνίας της εκδηλώσεως.
Ο Σεβασμιώτατος με τον εκδότη του επιστημονικού περιοδικού "ΠΑΡΙΑΝΑ", κ. Νικόλαο Αλιπράντη, χορηγό επικοινωνίας της εκδηλώσεως.